ilutulestik ja kõuemürin koos tuuletantsu ja õitsejatega

Nii see sügis meie maale tuleb, ikka tasa ja targu, kuid kindlal sammul. Õnneks pole aastad vennad. Eelmisel aastal lasi talv ennast kaua oodata ja tuli ju sel aastal alles. Mäletan 2002 aastat. Oktoobri alguses tuli lumi maha ja jäigi maha, kuni aprilli keskpaigani, pea lõpuni. Ma käisin siis 10 klassis. Kohutavalt palju oli seda minu jaoks, ma kevadeks lausa vihkasin lund. Kehalise õpetaja oli aga sillas, sai meid suuskadele suruda kaks veerandit järjest. Ma vist peale seda talve ei olegi suusatanud. Trauma ilmselt. See, kui kiirel sammul sügis meie maalt minema sammub ja talvele ukse avab, näitab tulevik.

Eile aga oli selle sügise esimene torm. Või tegelikult ju täna esimestel tundidel. Ta tuli uhkelt, kuid üsna salaja ja tulija oli kiire. Niinagu EMHI lubas.  Kohale jõudes lasi nähtavale oma ilutulestiku, mida saatis korralik kärtsumine ja mürtsumine, kuid kõik oli üsna rahulik. Kusjuures kahel korral  sähvatas õue valgeks nagu päeval ja pauk tuli sekundi pärast järgi. Ikka nii et poole sajandi vanuse maja seinad värisesid hirmust või suurest vaatemängu rõõmust.  Külaline oli üsna hiline- alles 23.45 jõudis Peipsimaale. Et tähelepanu vaid külalisele hoida, ühendasime sianst välja arvuti ja teleri ning muu kodutehnika. Kui Peipsi oli ilutulestiku, mürtsumise ja tunnijagu kestnud vihmavalingu enda kohale meelitanud, alustas väljas tuuletants. Tants oli tormine ja kaasakiskuv mitme tunni vältel ning aegajalt tundis, et katus oleks tahtnud temaga ühes hommikutundidena tantsu vihtuda. Hommikul selgus, et õunapuud olid poole oma kaalust kaotanud öise tantsuga puu alla ning vahtrad on oma kauneid kleite samuti lõhkunud ning tänases päikselises (vahelduva pilvisusega) päevas säravad punase-kollase-oranži kirjud litrid murmättal.

Eelnev päev oli esimeses osas sombune, kuid soe. Lõunaks suutis tuul udu laiali ajada ja soe päike paitas meie maad ning palet. Kraadiklaas näitas varjus +20. Vaieldamatult selle sügise kõige soojem päev, vähemalt seni. Muruniitmiseni ei jõudnudki. Niiduki esimesed rattad vaatavad veidi kõõrdi ja masina lükkamine on tõeline jõusaalis käimine. Samas mõnus trenn oleks olnud 3 tundi masinat lükata küll. No korra ikka vist peaks veel niitma. Näis.

Täna hommikul jõudsin aeda pärast mitut päeva. Kuna eelnev nädal on meenutanud rohkem põetaja ametit ja laatsareti meie kodus. Vanem preili sai mingi viiruse, kus vaid palavik oli- ei nohu, ei köha, ei kurgu-,kõrva- ega muid valusid. Ikka 39,1 kuni 39,3. Oeh :(, miks need haiguse mööda inimesi käima peavad. Täna sai kooli- rõõm kiirgas lapse näost.

Aia valgus polnud just parim, ent pilte tegin siiski. Kuna plaanis planeerimise töö talvel ette võtta, siis oleks hea teada, kes ja kunas õitsevad. No minu alatine probleem. Ja pilte aadata on parem, kui oma ajurakkudes kaevuda ning meenutada :)
Kuuke tagasi maha saanud maran, ka kollased on hoos
Kukekannused on teisel ringil, mõni lausa kolmandal

Malve? (ehk kassinaeris?) teisel ringil


Päevaliilia oma uuel asukohal on arvamusel, et aeg on taas õitsemiseni jõudnud. Õievarsi lausa 7

Ka nurmenukk tahab veelkord särada


Ka varakevadel õitsenud priimula särab, veel uhkemalt kui kevadel tegi


Uued aiadekoratsioonid :)

Üks preilidega tehtud meie aia saadustest sügisene vitamiinipomm:
sidrunimeliss, piparmünt, petesell, kreegid, viinamarjad, päevakübara õied ja imemaitsvad õunad. 

Imeline see Emake Maa.

Kommentaarid

  1. Tänavu on tõesti neid kevadisemaid, kes teistkordselt õitsevad, üllatavalt palju. Tavaliselt tuleb seda ette sooja suvega, aga ju on tänavune taimedele ikkagi väga meelepärane olnud.

    Muide, see 2002 a., kus lumi tuli sulale maale ja taimed polnud veel talveks valmis, oli väga paljudele aedadele katastroofiline, hukkus väga palju taimi.

    VastaKustuta
  2. Nii vahvalt kirjeldad seda pidu tormaka külalisega. :)
    Meid külastas ta pigem öösel vihmaga.

    VastaKustuta
  3. Tere, meeldiv tutvuda:) Sinu eestikeel on ilus, postituste ylesehitus m6nusasti voolav. Kuskil eespool oli yks v2ga huvitav post - vanad ja huvitavad ehitised, varemed jms tekitavad minus sportlikku ajaloohuvi, ise elame teadmata ehitusaasta ja segase eluk2iguga, aga yhel 1855. aasta maakaardil m2rgitud talukohas. K6ik, mis avardab ajaloolist ruumi, on seega teretulnud minu avastusretkedel minevikku, ka Sinu maja ja aia lood.
    Meil on mitu aastat j2rjest tulnud lumi suht sooja maa peale, nii et m6nel pool on vili lume all hauduma l2inud. Ja kevadel saab lumesulavesi kiirest maasse imbuda. Meie kandis m8llavad Elva ja Emaj6gi, nii et looduse tujusid saab j2lgida igat moodi.
    Emake Maa on t6esti imeline. Kui Sa ainult temaga jutule saad:)

    VastaKustuta
  4. Kui Peipsi, siis sul on ilmanähtused ilmselt äkilisemad.Olin mõned suved Soomes suure järve ääres ja seal oli kohe vihmatuul, s.t. enne vihma hakkas puhuma ja siis tuli vesi ootamatult alla.

    mina harjutan siin logiraamatut, aga ikka kipub unarusse jääma, aga sellest oleks ikka abi. Ka hulludest unistustustest. Pildid aitavad meelde tuletada ja talvel vaatad neid nagu ilmutust.
    Edu!

    VastaKustuta
  5. Ilmselt seesama viirus kimbutab sel nädalal ka meie majapidamist, ei midagi muud kui palavik ja väga paha olla. Ehk läheb üle.
    Sul on tore blogi, aga üks väike märkus, valge tekst tumedal taustal paneb minu (ja mitte ainult minu) pea valutama, seetõttu jätan tihtilugu sellised kirjutised lugemata.

    VastaKustuta

Postita kommentaar