Seljahäda ja küpsetised (muudetud 15.nov kell 21.55)



Kõike muudkui aiast tuleb jutt.

Esmaspäeval hakkas mu selg tunda andma. Ta mul nimme osast mõni mm kõver vasakule ja turjalt natuke paremale ja nüüd siis leiti et selja lülide küljest kasvavad välja nn luud ehk siis luuline deformastioon. Igal juhul esmaspäeva õhtuks oli asi nii kaugel, et ei saanud istuda ega astuda. Täna on tunne juba parem. Saan mõnda aega istuda, aga liikumine on ikka arglik, sest krõksu, mis tavaliselt viib nädalase voodis olemiseni ma ju ometi ei taha. Väike valuvaigisti aitab ka. Igal juhul lugesin, et Tiia jäi autoalla ja ka haavatud. Oh õudust.




Aga esmaspäeval enne seljavalu saabumist küpsetasin oma abikaasa vanematele pulma-aastapäevaks Domino toorjuustu koogi. Imehea ja sellest saate teiegi osa.

Koostis:350 g Domino küpsiseid (á 175 g)
50 g sulatatud võid
600 g maitsestamata toasooja toorjuustu(nt Farmi, Philadelphia)
3 tk suurt muna
100 g valget šokolaadi
1 dl 35% rõõska koort
1 sl maisitärklist
Valmistamine:Peenesta küpsised köögikombainis. Sega 225 g küpsistest sulavõiga ühtlaseks ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm koogivormi põhjale.
Pane rõõsk koor ning tükkideks murtud valge šokolaad potti ning kuumuta tasel tulel, kuni šokolaad on sulanud. Mina magusalembelisena panin 200g šokolaadi, nii igaks juhuks ;)Lase veidi jahtuda.
Täidise jaoks sega köögikombainis toorjuust, munad, maisitärklis (kuna kohalikus poes polnud asendasin üks phele kartulitärklisega) ning sulatatud valge šokolaad+rõõsk koor ühtlaseks.
Kalla segu küpsisepurupõhjale. Puista ülejäänud küpsisepuru (125 g) ühtlaselt koogile ning patsuta kergelt kinni.
Küpseta 170-kraadises ahjus 45 minutit.Mina hoidsin 40 minutit, sest pealt hakkas kõrbema. Soovitan vormi ülemisest kuumakehast pigem kaugemale alla poole sättida. Tõsta ettevaatlikult ahjust välja ning lase enne serveerimist täielikult jahtuda. 

Homme küpsetan uue ja siis panen oma pildi ka siia :)

Aga enne eileõhtune pizza. Soolane enne :)

















See pilt on laenatud, sest endal jäi pilt suures söömise hulluses tegemata. Aga soovitan katsetada!



Bon Appétit, Amici!!






PS! Kas ma ütlesin, et meil siin sajab. Pidevalt! Liiga palju! Esimest korda sel aastal on meil kaevus vett rohkem kui kevadel suure sulamisega oli! Ja muide, praegust ka sajab- jälle! ja päev otsa on sadanud. Ja see pagana tuul, mis kõik lahtise veab õuele laiali (panged) ja kisub uksi lahti (haagiga kinnitatud kuuri uksed). Ja ma ei taha enam, et sajaks.

Kommentaarid

  1. See Domino toorjuustukook on väga hea,olen ise seda teinud.
    Ka meil sajab ja sellest vihmast on"rohkem kui villand"!!

    VastaKustuta
  2. Aitäh hea koogi eest!
    Selga tuleks Sul tõsiselt ravida, oled veel liiga noor, et ta tähelepanuta jätta.
    Sajab päris hullusti meilgi, aga tuule üle ära pahanda, ta kuivatab pisutki neid märgi taimi ja maad. Meil on kaevus ruumi veel küll:)

    VastaKustuta
  3. Selja hädadega olen staažikas juba- 15 aastat tagasi algasid need "rõõmud". Ma olen õppinud sellega elama, aga aegajalt (paar-kolm korda aastas) saan ikka slega valutada.

    Kaevus meil ruumi kaks rakket pinnani, seega veel on, aga kevadel ei olnud vesi nii kõrgel kui praegust. Majja tulnud veetoru oli 20 cm vee peal, nüüd umbes nii palju vee all.

    Tuul on ju selles mõttes hea, et natuke kuivatab, aga naeran juba, et majast õue astudes peab triikraud taskus olema, et lendu ei läheks :D

    VastaKustuta
  4. Tiia- retsepti lisasin nüüd postitusse ka!

    VastaKustuta
  5. Koogid on isuäratavad ja aitäh jagamast. Aga kas selle seljahädaga ei ole tõesti midagi tõsiselt tervendavat võimalik ette võtta? Mida arstid räägivad - kas on lootust korda saada? Mingit operatsiooni äkki? Kas mingit ravivõimlemist teed? Kui luustikuga on probleeme, siis standardsoovitus on arendada selliseid lihaseid, mis suudaksid kehvale kondile tõhusat tuge pakkuda. Head paranemist!

    VastaKustuta

Postita kommentaar