Põhjamaade külmim aeg

Hiljuti sattusin nägema loodusdoki meie kallist Maast. Pööripäevast, päikesest, külmast, soojenemisest ja jahtumisest.
Kuigi päev on juba ligi 3 nädalat pikemaks läinud ja päike meie taevakaarel kauem (kuigi eriti ei näe teda), on meil ikka külm. Kõige külmem aeg meie, põhjamaalaste jaoks on jaanuaris 19 kuupäeva kandis. Sellest ajast alates hakkab põhjapoolkera soojenema samm sammult rohkem kui jahtub. Seega nüüd hakkame me tõestiimepisikeste sammude haaval liikuma kevade suunas, mis ei tähenda muidugi seda, et kuskilt Siberi avarustest ei jõua meile permanentsem külm kõrgrõhuhari või ei tule põhjavooluga siia arktilist õhku. Ent siiski.

Möödunud aasta samasse perioodi jääb eelmise aasta külm. Pikk ja liiga pikaks jäänud periood. Mäletate? Kuigi meie maja on soojustatud (mitte küll veel 100%), läksid maja seinad lõpuks ikka külmaks. Huhh!

Aga ajaloo tarbeks mõni fakt ka. Eile hommikul mõõdeti selle talve külmarekord, ametlik. -28,7 Jõgeval. Meie kraadiklaas, samal ajal siis muule maailmale mitteametlik külmarekord sündis samuti. Päikesetõusu ajal oli väljas -31 C. Päev oli päikseline ja karge. Peale päikeseloojangut hakkas õhutemperatuur kiiresti langema. Hilisõhtul näitas termomeeter hirmutavaid numbreid. Sündis mitteametlik, meie kodukoha selle aasta külmarekord -32,2 C.
Täna hommikuks oli sellest alles jäänud -23 C. Päikest ei ole, selline udune natuke. Hirmsad külmad mulle ei meeldi, eriti kui mul endal külm hakkab, aga soojast toast vaadata on mõnus küll imelist karget talve.

mõne päeva eest oli taevas ja maa peaaegu kokku sulanud
Aias on meil vilkad tegelased. Varblased on kuskile kadunud, kuid leevikest pole meie aias aastaid olnud. Sel aastal on nad üsna tihedad. Ja muidugi tihased. Igasuguseid igas mõõdus ja palju-palju.
Puukoristaja.
Tihased teda pelgavad, seega valitseb tema söögirajatisel. Meie juurde on kolinud neid vähemalt kaks


Valgeselg-kirjurähn.
ulge tegelane, kes on meie olemasoluga harjunud ning poseerib juba päris rõõmsameelselt



Hallpea-rähn ehk hallrähn.
 Väga arglik lind, kellest pole seni suutnud parema kvaliteediga pilti saada. Meile on kolinud neid kaks- armas paar. meie aeda kolis ta sel nädalal.

Ja käsitööd teen ikka ka, kuigi hetkel aega veidi vähe selleks. Nimelt töötan ajutiselt lasteaias õpetajana 1,6-4aastastega. Siis on mahti kududa ajal, mil põnnid und näevad. Vahel ka õhtul teleka taha maandudes, ent egas sinna väga jõua ega tahagi. Uni ja väsimus võtavad kiirelt võimust. Ja no peale tööpäeva, milles on palju lärmi, ei viitsi uut lärmi telerivahendusel kogeda. Ja enda pere vajab ju ka ema ja abikaasat. Aga üks sallike on taas valmis ja viimistletud. Praegust varrastel järgmine sall ja kleit. Kleidiga läheb aega, sest kuigi see on kohe valmis- pool varrukat veel, siis viimistlemine ja kaunistamine võtavad palju aega.


 Kuid ma ei kurda. Õues on imeline, päev läheb üha pikemaks ja päikest on lootust üha enam näha :)




Kommentaarid

  1. Ilus on praegu tõesti. Vaatamata külmale peame vist ikka väga õnnelikud olema, et meil ka talv olemas on

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Igal juhul peaksime õnnelikud olema,et saame nautida karget päikselist või tuisust talve ning imelist leemendama ajavat kuuma suve, mõnusat sooja suve vihma ja neid taimi, õisi,...

      NENDE vahele jääb täeliselt imeline loodus ärkamise aeg, vete vulin, maalõhn kündmise järgselt,... ja sügis oma imeliste värvidega, mil loodus sätib end puhkama, et kevadel taas meid rõõmustada.

      Kustuta
  2. Toredad külalised Sul ja erinevad! Kudum on kah nii huvitavate toonidega.Põnevusega ootan Su kleidi valmimist. Kootud kleidid on väga armsad. Aga Muhedikuga olen nõus, kuigi jah, suured talve õuetööd minu peal pole, siiski on imelisi vaatepilte, mida hinge koguda ja rikkamad oleme küll, meil ju 4 aastaaega. Muidugi, eks me selles rütmis elame, et ühel hetkel ootad kusagil endas kevadet ja... Kuidas muidu seal asendustööl meeldib?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meie pere naistel on talv pigem hingekosutamise aeg, kus on mahti lugeda, kirjutada, käsitööd teha ja unistada. Hingekosutamine! Kuigi lund saab ikka aegajalt lükata või vahelduseks abikaasal puudetegemisel abiks olla.

      Kunagi, kui oma eluteed plaanisin, siis käisin ka pedas sisseastmiskatsetel ja just koolieelse lasteasutuse õpetajaks tahtsin saada. Kahjuks sain tasulise koha ja rahakott seda ei võimaldanud. Elul olid minuga teised plaanid- teised inimesed pidid mu eluteele jõudma. Ent elutee veeretas mu ette võimaluse saada osa sellest, mida kunagi endale planeerisin. Kogemus on see igal juhul.
      Inimesed vaatavad seda tööd kõrvalt ja mõtlevad ilmselt pigem sedapidi, et lasteaias töötades oled või sees. Mis see siis ära ei ole? vaatad neid natuke, et nad tervetena koju saaksid ja kõhud täis saakisd, saadad pissile ja vaatad kuidas nad magavad.
      Kõrvaltseisja jaoks on lapsele järeletulles kindlasti nende töö suures osas idüll. Aga tegelikult on töö väga vastutusrikas ja väsitav. Samas väga meeldiv. Mul tekib lastega kiiresti side- ju nad tunnevad, et minuga on hea olla. Ma olen nõudlik (pedagoogi geenid), aga samas jagan hellust, mida see 2-3aastane tahab ja vajab.

      Olen kaks ndl olnud ja tunnen lasi juba veidi. Tean, kes vajab magama minemiseks paid, keda tuleb sööma meelitdada ja kellele lusikas suhu vahel pista, et ta tutvuks uue maitse ja toiduga. Raske on muidugi ka- ma ei ole sellise lärmiga harjunud- oma lapsed käivad ju koolis juba. Ja keeruline on välja mõelda, kuidas laste aega sisustada- eriti kui pole kogemust.

      Aga ma olen väga rahul selle võimaluse eest, kogemuse eest! Läks vähe pikaks, aga lõhidalt poleksosanud :)

      Kustuta
  3. Tõesti ilus sall! Ja nii tore, et seda asendustööd vahelduseks said.

    VastaKustuta
  4. Togram, olen ise ka õpetaja ja tajun , vähemalt usun, seda "vastutust". Hea on lugeda Su suhtumisest, usun, et see aeg, just nende piskestega on väga oluline ja kindalsti oled Sa seal ise väga oluline just inimesena.Ja tore et Sa rahul oled, see on põhiline, eks pisikesd tajuvad ka seda siis... :) Rõõmsat koosolemise aega ja uusi leidmisi Sulle.

    VastaKustuta
  5. Mina olen viimasel ajal juhtumisi kasuvanaema olnud :) ja 1,6 ja sealt edasi on ikka väga nõudlik vanus. Vajavad jäägitut tähelepanu ja samas on see nii põnev, sest nad avastavad igasuguseid asju ja sõnu.

    Sulle soovitan ühte müügikeskkonda http://www.etsy.com/
    Uuri seda, veidi läheb aega, aga töötab ja pika peale võib sellest tulugi tõusta

    VastaKustuta

Postita kommentaar