Ühe peenralapi lõpp või kas ikka on?!

Mul oli üks peenralapp, mille likvideerimise otsustasin juba ammu. Täna sai see siis teoks, üks kolekoht vähemaks!! oli aktsiooni hüüdlause. Armas Abikaasa oli lahkelt nõus aitama likvideerimistöödega. Peenart ümbritsenud kivid leidsid pesa kõrvalerajatavas teerajas. Hetkel küll veel lõpuni pagutamata, aga ei pea kaugelt vedama ja rassima neid kohale.

Niisiis enne pildid:
 

Ja siis pärast pildid ka:


Likvideeritud! Aga nüüd!! nüüd ma jälle mõtlen, et nii ilus suur 1,5*7 m jupp puhastatud maad. Kaevaks natuke veel peale teeraja valamist viimase servani ja siis õunapuu poolset osa ka veidi laiemaks ja looklevamaks- no, et muruniitmisel traktor täpselt välja keerab ja serv kaunis saab :)


Abikaasale naersin juba likvideerimisprotsessi käigus, et tehku ta oma pakkumine, kui kiirelt ma likvideerimise mõtte peast heidan ja siia siiski miskit maha panen :D
Mind jupp aega tundvana luges ta mu näolt kohe välja selle, et see mõte juba kaevamise käigus mu pähe siginenud oli. Kunagi ammu, nii 9 aasta eest kujutasin sinna peenrasse ette kõrgemaid püsikuid, näiteks pojenge.  Nüüd 9 aastat vanemana meeldib mulle poojengi mõte endiselt, ent nüüd tahaks midagi veel, et oleks huvitavam, värve rohkem- kauem, kui varasuvel. Ideaalis võiks olla neid õisi nii kevadel, suvel kui ka sügisehakul, rahulike üleminekutega ehk siis nö rohelise ajaga. Korraks mõteslin ka oma roosid sinna kolida, aga ma ei teagi. Talvel kogub hästi see koht lumekohevust, ent tegemist on poolvarjulise kohaga. Üks osa peenrast saab lauspäikest õige lühikest aega. Idast on hommikul maja vari, päikese liikudes saab see peenar enne lõunal päikese peale. Õunapuu vari tekib pealelõunal. Läänest keerab õhtune vari peale umbes 5-6 paiku, olenevalt päikese kaarest. Väga kõva käpp ma roosikasvatajana pole, seega asjatundlik nõu oleks hea. Peenra lähedal on ka kaev, seega mingit väetamist ma sinna ei taha, aga roos seda vist vajab?


Aiasõbras käimise tulemusena on ootamas mõned potist välja tahtjad ehk üks osa paraadpeenrale ootajatest

Aiarindel on uuel ringil entusiaste näiteks paar madalakasvulist iirist ja kukekannused, aga näiteks tuhkur enelas on ka mõne üksiku õiekobara lahti ajanud. 
 

Missouri kuningakepi taimekesi  on mõni üle
Seoses kaevetöödega seal peenras on pakkuda mõni taim ka, ehk keegi on huvitatud. Üks härjasüdame pojakene, ruuge?! päevaliilia ka (vana taluaiaga kaasa saadud)

 paar mingi liilia sibulat 


siis sellise nartsissi sibulaid


Aga praegust meil lõpetas korraliku vihmakallamise, mis algas peale selle, kui olime Abikaasaga lõpetanud peenra "likvideerimise" ja tulnud kohvipausile. Las kallata homme on tähtis päev, mis otsustab mu edasises elus nii mõnegi asja ja tööpäev muidugi ka.

Kommentaarid

  1. Ooo, milline ilus plats puhast maad, muudkui istutaks nüüd! :)
    Rooside kohta asjalikku nõu ei oska anda, aga tahavad vist ikka päris palju päikest. Äkki panna sinna rohkem varjusõbralikke ja väetamise suhtes vähenõudlikumaid taimi - hostasid, astilbesid jm.
    Tähtsal päeval igatsetud ja soovitud kordaminekuid! :)

    VastaKustuta
  2. Suur suur töö. Väga tubli. Roosidele meeldib jah ikka päikeselisus kõige rohkem. Aga neid kes sellist poolvarju sooviks, neid leidub tõesti kindlasti. Ja ehk aitab kui kohta a ümbrust nö. konteksti silmitseda ja viheid korjata. Et kes sinna kõige enam sooviksid elama saada.

    VastaKustuta
  3. Egas haritud ala või lasta raisku minna. Enamus püsikuid ju poolvarju igatsebki, neid päris kõrvetava päikese armastajaid on hoopis vähem.

    VastaKustuta
  4. Muhedikuga päri, sul on seal valgust päris kobedalt. Mulle endale tundub, et augustis on õitsejaid rohkem kui muul ajal :) või siis on nad lihtsalt lopsakamad.

    peenrast tee endale visand, jaga perioodideks nt aprill-mai, juuni-juuli, aug-sept. värvipliiatsitega värvi laigud ära, siis saad ettekujutuse.

    Hoidsin sulle pöialt :)

    p.s. martagoni sibulaid tahaks küll :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peenraga on praegust keeruline- see koht pole mind veel kõnetanud- taimede osas vähemalt veel mitte, kuigi oma kuju osas küll- abikaasa sügas mul kukalt ja ei kostnud enam mähgi :D

      Martagoni liiliaga on siis tegemist, aitäh. Kirutan Sulle FB kättetoimetamise võimalustest :)

      Kustuta
  5. Rooside puhul ei ole päikest meie kliimas iial liiga palju, samuti ei pääse sa väetamise ja pritsimiseta. Nii et 50 meetrit kaevust on miinimumkaugus roosi jaoks.

    VastaKustuta

Postita kommentaar