Kevad on äge

Jätsin täna ööseks magamistoa aknad suurema õhutuse peale ja eile magama heites olin juba otsustanud, et pühapäeval ma võtan endale pika hommiku enese jaoks. No iluuni tuleb ju naisele ikka kasuks. Ja eks laupäeva õhtu läks äiapapa sünnipäeva pidades ka pikale. Aga sellisest pikast unest, mis ärkamise järgi tekitaks tunde, et olengi ennast välja puhanud, seda ma siiki ei saanud. Nimelt meie magamistoa aknad on eesaia poole ja seal on ühtlasi maja eeskoda. Täna hommikul avastas kuldnokk, et just selle katuseharjal oleks ilus mulle serenaadi laulda (aknad olid õhutuse peal). Ei, egas ma kurda. Päris kena heliga äratuskell oli :)

Nädalavahetuseks olid meil suured plaanid tehtud. Natuke sai aeda koristatud ja sätitud, esimesed pisikesed rohimised peenardes tehtud (ja oh kui palju teha on, kui nüüd meenutada eelmise aasta suve lõppu ja seda, et tegelikult ma siis väga aiaga tegeleda ei saanud). Kasvuhoone sai topelt kile peale ja ahi sätitud. Nii saidki toas lambi all kasvanud taimed päris päikese kätte. Nii tore. Minu tomatid ei armasta ka taimelampide all toas kasvada. Nimelt varisevad kõigepealt idulehed ja siis hakkab kogu taim kärbuma ülevalt alla. Taim hakkab ülevalt alla liikudes lössi vajuma ja hukkub. Ja nii aastast aastasse. Ja ma ei saa aru miks see nii juhtub? Eilse öö olid taimekesed esimese öö lavatsis ja esimene kütmisöö ongi möödas. 

Täna said mulda pea 200 kurgiseemet (Adam) ja enamus tomatitaimi pikeeritud (oli tagumine aeg). Homme lõpetan selle ning alustan mõningate suvikute ja porrulaugu pikeerimist. Külvatud püsikud ootavad vaikselt samuti pikeerimist, aga nemad jäävad edasiseks. Samuti on mõnevõrra veel külvata. Pamiselt siis püsikuid, aga igal aastal ma ikka külvan natuke suvikuid ka. Neid on hea kasutada aias sibullillede kohal. Mina udupeana ju suuda suve keskpaigaks peaaegu ära unustada, et mul on sibullilli ka maha surgatud siia ja sinna. Lisaks on enamik taimekesi istutusalades alles kasvamas suureks ja tugevaks ning siis on täitsa hea istutada nende vahele nn. aukude täimiseks suvikuid. 

Ma ikka unistan, et kunagi saab minulgi olema oma puukool, kus müün taimekesi. Teataval määral ehk vahendaks mõndagi, kuid peamiselt tahaks siiski oma kasvatatud taimedega mässata. Nii tore on unistada ja mõelda, et ükskord olemegi parasjagu suur taime-ja aiasaaduste talu.

Tuleks mõni hea idee, kuidas  või õigem on öelda mille tarbeks (kandev idee) euroopa fondidest investeeringute tarbeks raha taotleda, siis võiks miskil viisil rohkem ka maa-elu propageerida ning arendada ning kindlustada enese eluvõimalust maal.

Täna veel enne sauna minemist tegin suurema tiiru aias. Tiigi jää on läinud, kuid sügisel meile elama tulnud kalasid seni veel näinud pole. Tiik on pilgeni täis (ei mäletagi seda nii täis olemas). Maasikataimi veel puhastama hakanud ei ole, lubab selliseid parajaid miinuseid veel, aga järgmine nädalavahetus saab need ilmselt ka puhtaks tehtud. Taliküüslauk on talvitunud üsna hästi ja nemad juba kasvavad mühinal.


Eelmisel aastal külvatud kuuse ja männitaimed on talve kenasti üle elanud.

Natuke on aeda õisi ka tekkinud. Ainuke karukell näitab oma õisi. Eelmise aasta külvid on ilmselt hukkunud. Väga kurb. Lõpuks sain pildile püütud ka krookused ning laupäeval avas oma õied meie aia esimesed nartsissid. Need peaksid olema need samad, mis on meie valla vapil. Vapil on nad selle pärast, et need on need ainsad looduslikud Eestis kasvavad nartsissid (ja see asub siis meie vallas). Kas teate kus see on? Päikselistes ja tuultele varjatud kohtades on alustanud lõhnavad kannikesed ning sillad.



Laupäeva hommikul kolisid meile uued püsielanikud. Kaks valget ja 5 pruuni. Kohe neile päris oma ulualust pakkuda polnud ja külmade ööde valguses ongi hea, et saime nad majutada kasvuhoonesse.  (nüüd on siiski ka neile koht valmis ja ootamas). Nimesid neil ei ole, aga tüdrukuid teades-tundes ei imesta ma üldse, kui neil peagi ka oma isiklikud nimed on. Autosse olid nad poetanud juba kaks muna ja täna saime 5 lisaks. :)

Woldemar aga naudib elu. Käis kaks päeva rändamas (või territooriumi kaitsmas) ja koju tulles oli näljane kui hunt. Ja pai näljas veel eriti. Muidkui ronis käe alla ja eks sa siis püüa miskit teha, kui ta ennast nii sätib. Aga kevadet ta naudib täiel rinnal, peesitab päikee käes ja korja puuke (jumal kui jube see on - need vist paarituvad ka, sest ühe välja tõmbamisel avastan teise väikese esimese küljes kinni- miski paaritumise teema ilmselt).

Aga muidu on ikkagi kevad äge! 

Kommentaarid

  1. Kevad on mõnus. Aga taimemüügiga elamine on kahjuks lootusetu teema. Ma just sel nädalavahetusel tegin matemaatikat ja avastasin kurva tõsiasja, et taimemüügiga teenib kahe päevaga täpselt sama palju kui palgatööl ühe tunniga. Pole siis ime, et käivad kuuldused ühe päris suure tegija lõpetamisest.

    VastaKustuta
  2. Seda nartsissivälu olen ma oma silmaga õitsemas näinud. Vägev vaatepilt. Oli vist kas Tartumaal või Jõgevamaal?
    Kanad on toredad. Elaks ma püsivalt maal, võtaks ka kohe esimese asjana!

    VastaKustuta
  3. nii armas, kõik need külvid ja kanad ja muu :) kevad ON äge :D aga oma unistused tuleb ellu viia, öelgu teised, mis tahavad. Muidu jääb alatiseks kripeldama. Oma kindla nišši leidmine on siin ilmselt oluline. Edu teile katsetamisel, otaimisel ja leidmisel. Tublid olete.

    VastaKustuta
  4. Unistama peab ja tõsiselt. Kui Sa leiad niši, mis siiani tühi, oled mäel. Minu arvates on selleks võimalusi palju.
    Kõik ei lõpeta seepärast, et neil halvasti läheks, põhjusi on erinevaid.
    Kanad on toredad olevused ja kevad on äge.

    VastaKustuta
  5. Küllap see idee koorub, sinu asi on küsimus esitada, vastus tuleb nagu kevad, ootad ja ootad ja siis on KOHAL :)

    Ma pakuks kohe ilusa kananime välja : Luisa ja siis, et oleks palju küsijaid ka - Punik :D Täitsa ausad kana nimed, on ju ;)

    VastaKustuta
  6. Nii vahvad küüslauguvaod ja, mmmm, see karukell...
    Aga kas Sa tead, mis on selle krookuse nimi, mis tumelillade ees on pisut heledam?
    Ja veel seda, et nii tublil, nagu Sina, lähevad kindlasti sellised kenad unistused täide. ;)

    VastaKustuta
  7. Nii toredad toimetamised. Maaelu rõõmud ja vaevad. Loodan, et leiad omale hingele pakkuva , ja samas ka ära elada aitava tegeluse. Eks muidugi vaeva on, aga kui on tagala, nagu sul pere näol on ja samas juba ka "ots lahti tehtud" nagu su kaunid aiasaaduste peenrad näitavad, siis ...ehk laieneb. Igatahes toredaid ja olulisi leidmisi. Sul ka haridus ja teadmisi jätkub. kanad on vahvad. On meilgi mõttes olnud, isegi koht olemas, aga jah, kuidagi see metaäärne rebaseoht on takistanud.

    VastaKustuta

Postita kommentaar