Vihmapüha

Täna vajab vihm oma isiklikku ja temale pühendatud postitust. Võime öelda, et meie ei ole sisuliselt kuni siiani  poolteist kuud vihma saanud. Nädala sees tulnud "vihma" on raske nimetada vihmaks, kui maapind on selle tagajärjel millimeetrikese- kaks niiske. NO loomulikult tänulik ka selle eest, said taimed lehtede kaudugi midagigi.

Eile õhtul kella poole 11 paiku said kartulid mullatud. Vahetult enne loojus päike. Milline loojang!  Kahjuks pilt ei anna pooltki seda edasi. Abikaasa ütles, et selline loojang toob meile kauaoodatud vihma.

Kella poole ühe paiku, kui magama jäin, veel ei sadanud. Mingil hetkel läbi une kuulsin, et aknapleki vastu sabistab ja tuul vingub õuel. Pidasin seda uneks. Hommikul ärgates selgus tõde- sajab.  Sajab!!!!! Muudkui sajab! Ja tuulutab korralikult. Pojengipõõsad jäid ikka õigel ajal üles sidumata ja nemad on nüüd laiali (homme saavad toed). Meie palveid on kuulda võetud ja aias toimub süvakastmine. Aed mõnuleb! Põld on tänulik ning taimede kasvamist on toas diivanilgi kuulda. Aednik mõnuleb ilma igasuguste süümepiinadeta toas (peaks joonistama tellitud aiaplaani) ja kirjutab üle pika aja jälle blogi.

Sajab! Terve päeva on siin sadanud ja tundub, et sajab veel. Las tulla. Mulle sobib. Mine tea millal jälle antakse. 

Aeg on aias edasi läinud. Esimene dekaad juunist on läbi saanud. Viimase aja jahedus (nädala algusest alates on hirmuattud maapinna lähedaste öökülmadega) on üliheli kiirusel edenenud kevadele tõmmanud pidureid. Kõik hakkab vaikselt õigesse rütmi minema. Tore! Mitte nii tore on see öökülmaoht (maapinnal), mille eest hoiatatakse vähemalt uue nädala alguses ka. Selle nädala alguses katsime ka meie kõik oma (suvi)kõrvitsad ja õuekurgid,-tomatid. Hirm oli küll ja ajalehe kohaselt oli Türil (?) maapinnast 2 cm kõrgusel olnud -6,1 kraadi. JUUNIS!?!?!! Osaliselt on meil loori all  varajane kartul niikuinii (Flavia ja Arielle) ja varasema saagi saamiseks ka kaks vagu maasikaid (Polka). Esimene saagike on korjatud :)

Pragust on iiriste õitsemise aeg. Minu ühed suured lemmikud. Esiti on mul neid veel vähe, aga iga aastaga on neid ikka juurde tulnud. Enamik küll nimetud, aga see ei loe. .

Ja kokkulugemine ei õnnestu mul ka mitte kuidagi.Mitte üksnes aediiriste, vaid kogu taksonite hulga. Pean miski hea süsteemi leiutama endale, et see töö tehtud saaks ning ühtlasi ka ülevaade oleks olemas. Lisaks ei tohi arvuti ärasuremise järgselt see ära kaduda. Ilmselt esiti tuleks mul paberile saada ja samal ajal ka pildistada ning siis talvel võtta ette selle kõige digitaliseerimine


Ma tavaliselt ei näita vaateid, seda peamiselt selle pärast, et neid veel väga ei ole, aga  vaikselt hakkavad tekkima. Või see elminegi pilt! No mulle see igal juhul meeldib. 


Praeguse aja lemmikvaade on alale, kus peamiselt kasvavad pojengid, roosid (kibuvits) ning hostad. Muud ka, aga praegust on õiteilu pakkumas pojengid. Neid peaks mul aias olema varane punane, üks sort roosat (kaks punti), siis aiaga saadud roosa (kaks punti) ja nimeline on Festiva maxima (kaks punti) ning üks miski on veel (kes võib mõne eelmise punti minna).
29. mail toimus Tartumaa tantsupidu Tartus Raadi mõisa pargis. Oli imelise ilmaga pühapäeva õhtu. Etendus oli looga, nagu ikka. Nende sadade tantsijate seas oli mitmeid meile tuttavaid inimesi, mitu pisikest sugulast ning muidugi meie pisikesed preilid nende seas. 

Järgmise postitusega loodan saada kirjutatud selle kevade külvidest. Kuidas õnnestus ja mis läks luhta. Naudime vihma! Loodus vajas seda väga-väga! Vaadates või sedagi milline tuleoht oli üle Eestimaa, eriti siin kandis. Ei ole khva ilma, on vale suhtumine või riietus. :)

Homme peaks vihm järgi andma ja lõpuks saab pikalt oodanud taimed oma kasvukohtadesse.

Kommentaarid

  1. Juba loob, vaateid ja vihm oli meile ikka hädatarvilik

    VastaKustuta
  2. Juba loob, vaateid ja vihm oli meile ikka hädatarvilik

    VastaKustuta
  3. See vihm oli/on tõeline õnnistus, saab jälle normaalset aiaelu elama hakata. Mõtleks maasud :D

    VastaKustuta
  4. Meil tuli kaks tiba, sain terve päeva aias tööd teha. Aga loojang oli meil täna õhtul ilus punane, ehk on Su abikaasal õigus ja see kaunidus toob meile homme vihma.

    VastaKustuta
  5. Meil tuli mingi kümmekond tilka ja peale hommikukohvi lõpetamist peab ilmselt jälle müügiplatsil voolikuid vedama hakkama. Te olete ikka nii tublid, õhtul kell pool üksteist olen mina tavaliselt voodis, mitte ei lõpeta põllutöid. Meil ei kannata õhtuti üldse väljas olla, õhk on sääskedest paks.

    VastaKustuta
  6. Rohkem kui ööpäev vihma. Mida enamat tahta, vbl ehk neid esimesi maasikaid:)
    Tublid tüdrukud teil.
    Vaated on olemas niikuinii, vbl ehk mitte nii täiuslikud, kui Sa tahaksid ja targem on neid ikka näidata. Pärast vaatad, kuidas oli

    VastaKustuta
  7. Kui nüüd need öökülmaohud ka mööduksid, siis oleks aiaelu lausa täiuslik. Mul suvikõrvitsad lebotavad öösiti alles toas - õigel ajal ei jõudnud panna ja hetkel külmaöödega pole kah mõtet põhjamaist kliimat tutvustada.

    VastaKustuta

Postita kommentaar