Kaua oodatud kaunike...

kuna minu viimasest postitusest on üüratult palju aega möödas, siis lihtsalt ajaloo huvides lühidalt. Selle aasta esimene talv saabus õige varakult. 1 novembril toimus ilmamuutus ning selle aasta esimesed kaks talvenädalat olidki saabunud. Miinus kraade oli märkimisväärselt kuni 10. Ei puudunud ka lumi, mida jagus ca 15 cm ringis. Jõulutunnegi hiilis südamesse. Siis tuli aga sula ja mõne päevaga sai talvest hall ja kole november. No jah!  Ja siis oli oli pea kaks nädalat soe. Peale selle toimub üks pidev võitlus, kus madalrõhkkonnad võitlevad kõrgrõhuga. Äärmiselt ebastabiilne. vaadates pikkasid prognoose, ei ole rahunemise märke näha. Viimased aastad näitavad ka seda, et korralikum talv saabub aasta alguses jaanuaris-veebruaris, kuid mitte ka kauaks. Kevaded venivad ja vinduvad.  No näis. Lisan siia tänase päeva prognoosi tulevaks gismeteo.ru lehelt.

Aga mis siis toimunud on. Palju uut! Eks ma natuke olen vihjanud siin-seal ka. Projekt pole küll lõpuni valmis, kuna talv otsustas oma karvase käega, et selleks aastaks aitab ning lõplik lõpetamine tuleb jätta kevadesse. 

Kord, palju aastaid tagasi oli siin suur majapidamine koos keldriga. Maja paiknes meie tänase maja kohal pluss siis veel jupike maad edasi, selle sama keldri peal. Maja veetud esimese eesti aja järgsel ajal palkhaaval minema. Alles jäi kelder, mis siis ligi 60-70 aastat on olnud ilma räsida. Seda keldrit kasutasid siin majas varasemalt elanud inimesed prügimäena. Kujutada ette, et maja kõrval 2 meetri kaugusel on kelder täis igasugust rämpsu... 

Kui meie sinna pea 13 aastat tagasi elama läksime, kasvas siin keldris mitmekümne aastane remmelgas, keldri kõrval, maja vundamendi lähedal umbes sama vana kask. Need võtsime maha kohe esimesel aastal. Pilte sellest ajast kahjuks ei ole. Mõnede aastate eest (ca 5) tagasi lasime selle augu puhastada. Togrami härra vedas viimase rämpsu, mida kopp kätte ei saanud, käsitsi välja. Natuke sai hakatud vuuke puhastama ning uuesti täitma. Ja siis see seisis. Poolteist aastat tagasi sai keldri kõrvalt see väljatõstetud rämps edasi tõstetud meie teise keldrisse. Ilmselt see sama va mulla ja sodisegu hoidis kedrimüüride lõpliku sissevajumise eest. Nüüd täidame teist keldriauku sama mõttega mulla ning kompostimaterjaliga, et see müür seal säiliks ning kui kord tekib võimalus, siis ehk toogi kelder korda teha. Unistused.

Selle aasta suvel sai müüre veidi lammutatud, lahtised kivid maha. ja tulemus on alloleval pildil näha.

Ja sügisel, septembri lõpul algasid suured muutused. Meie tubli ja töökas ehitusmees võttis objekti käsile. Iga päev koju tulles sai imetletud töö edasiminekut, imestatud töö edenemise kiiruse üle ning vaimusilmas kujutatud ette tulemust. Etteruttavalt võib öelda, et seda, mis valmis on saanud, ei suutnud ma ka kõige suurema pingutuse juures ette kujutada. 




Kui müürid olid üleval ning vöö valamiseks kõik valmis, tulid õue pirnid ja algas valu.





Ühel päeval koju tulles oli keldrile peale saanud katus ning kelder hakkas muutuma päris keldriks.

Õues olid jätkuvalt hunnikud ja kuigi paneelid enam ei ilutsenud seal, siis muid hunnikuid oli omajagu juurde tekkinud. Njah, nagu meie ehitaja armas naine ütles. Saad midagi ilusat õele valmis, siis tuleb kopp, kaevab ja songib kõik üles ja tuuakse hunnikuid ilutsema juurde.
Töö edenes jõudsalt. Paneelid kaeti soojustusega, veeti peale kiht liiva, et anda keldrile esialgne kuju.

Liivakihile tõmmati peale present ja kile.
Vahepeal saabus see esimene lumi. On oktoobri viimane nädal. Pikk ja kuiv sügis sai selleks aastaks läbi. Ootasime koppa, kes puhastas õue peaaegu kõigist hunnikutest.
Õnneks jõudsin ma tol päeval koju pimedas ning ei näinud väga selgelt, mis õuest alles jäi. Kui peale  mitte astuda, siis pole väga hullu. Kes astuda aga julges, see vajus poole põlveni mutta :D
Mõtlengi, et kas tõmmata eesaed päris üles ja korralikult siis enam-vähem siledaks või tõmbame kevadel rehadega siledamaks, vajadusel veidi täidame lohke ja siis muruseeme peale. (?)



Kopp juuris ka vana heki üles. TORE!


Viimane pilt, mis keldri seest on tehtud, ei ole nüüd enam see seis, mis tänaseks on. Keldri lakke on saanud valgustid ning paneelid on alt lubjatud. Väga faansi on! Naeramegi, et suuremaid pidusid tuleb hakata keldris korraldama. Puhuriga soe sisse ja ca 50 m2 pinda annab võimalusi ka tantsupõrandale. :)

Peale kopatöösid on olukord selline. 



Mõningad tööd jäävad nüüd kevadesse. Ilmataat tegi otsuse, et selleks aastaks aitab. No kui nii siis nii. Minu hing laulab ja süda on rahul. Kartul ja mu hunnikud purke, koos hea ja paremaga on keldris. Esimest aastat on meil oma kelder. kaua oodatud kaunike! Peale jõulu tuleb hakata mõtlema haljastuse peale. Oeh, ma kohe ei teagi mida selle potentsiaalse alaga peale hakata. see on nagu õnn, mis sülle kukkus ja millega esiti kohe midagi pihta hakata ei oskagi. Koht on ühelt poolt päikeseline. Viimane pilt on tehtud enam vähem kagu suunast ehk siis paremale jääb idanõlv, vasakule lõunanõlv.

Ja tegelikult on valmis saanud ka teine kaua oodatud kaunike, aga sellest võib olla järgmine kord.



Kommentaarid

  1. Väga suur töö tehtud!Kelder on suur,oi kui palju hoidiseid sinna mahub!

    VastaKustuta
  2. Hästi tehtud ja pgn innustav! Kiitus meistritele ja nende naistele :D

    VastaKustuta
  3. Ossa, poiss. See on küll võimas tegemine olnud. Supertublid. Küll sa selle sülle kukkunud õnnega ka lõpuks hakkma saad, alguses ongi hea mõnuleda ja ideedega mängida :)

    VastaKustuta
  4. See on sul tõepoolest tõeline õnn. Kõigepealt muidugi teile nii vajalik kelder ja boonusena nö keldri katus. Oled õnnelik inimene :) Suure töö tegijaile au ja kiitus!

    VastaKustuta
  5. Suure asja olete valmis saanud, kahtlemata suurele perele tarvilik ja ilus ka. Tublid olete :)

    VastaKustuta
  6. Nii ilus ja nii vajalik kelder, võite küll õnnelikud ja uhked olla. Küll te olete ikka tublid.
    Tühjana tundub ta suur, aga 50m2 jääb suure peo pidamiseks ikka tibake tillukeseks, pidu peate keldri katusel :)
    Teistpidi tunnen ma ka teile pisut kaasa, neil paganama hunnikutel on kalduvus amööbide kombel paljunema hakata :D
    Sellest teisest kaunikesest tahaks küll juba kiiresti kuulda saada. Kõik õnned tuleb ikka teostumise aastal ette näidata

    VastaKustuta

Postita kommentaar