Parakevad?

Kevad on olnud selline kahtlane. No nagu oleks, aga nagu ei oleks ka. Mm, ja tuuline on ka olnud, vägagi tuuline. Vahepeal oleme saanud oma kasvuhoone buljerani tööle ja teenib hästi meid senini. Nädalake on tomatitited kasvuhoones kosunud. Seega on meie öiseks rutiinseks tegevuseks muuhulgas magamisele ka tiir kasvuhoones v.a kaks viimast ööd, mil öökülma lubanud ei ole.

Aias ei ole mul küll suurt midagi ette näidata. No mis ma neist lumikellukestest ikka näitan? Siin-seal näidatakse igasuguseid lillepilte juba, aga minul.... no jah, eks sibulikud, mis praegust varakevadel ilma teevad on suures osas eelmisel aastal ka alles maha saanud ning esimesel aastal tulevad nad ikka mõnevõrra hiljem, kui mujal. Varasemate aastate pilte vaadates on küll vähemalt võrkiirised juba märtsis õitsenud, aga sel aastal olen saanud vaid nuppe vaadata ja imetleda.

Sel nädalal üllatas meid korra ka talv. Kuigi jah, märts ju ikkagi oli veel ning talvetaat otsustas vingerussi mängida ning näidata veel oma jõudu. Mitte, et selles midagi niiväga eriskummalist oleks, aga kes seda lund enam tahaks. Õhtul ilmateadustaja juttu kuulates tuli küll vägisi pähe mõte, et nad ajavad midagi sassi või püüavad varast 1. aprilli nalja teha. Üllatav oli hommikul aknast vaadata küll ja tuli tõdeda, et hea, et talveehv ikka veel all oli. Talvetaadi viimane hingus sel aastal?

Õnneks järgmise päeva (laupäeva) lõunane vihm viis lume, et pähapäeval tõeline soe kevadpäev saaks tulla. Kui ööl vastu lauäeva näitas meie kraadiklaas -5,8 minimaalselt, siis eile (02.04) päeval oli 16,5 kraadi sooja. Wau!
Loomulikult oli aiatöine päev! Pikeeritud said tomatid (laps lugs neid kokku ca 365 (nagu päriselt või? Ma ju olin tagasihoidlik sel aastal külvates) ja kurgiseemned (ca 160). Siis said ämma-äia õunapuud selleks aastaks lõigatud (va üks puu, mis on nagu kaks puud, üks neist pookealus, teine poogend, millest viimane tuleb maha võtta siis, kui on veendutud, milline suurtest jändrikest on esimene nimetatudest) ning seejärel sai antud kodusel väljal rehadele valu. Kuna sügisel see riisumine ja koristamine tegemata jäi, siis nüüd ei ole muud teha, kui käelihaseid treenida, loomulikult ka muid lihaseid, mis reha käsitledes töös on:)

Väike tiir aias sai ka tehtud ja selgus, et ka mina saan lisaks lumikellukestele midagi juba näidata. Alutasid sinililled (seda küll juba nädala keskel), need täitsa tavalised metsa alt toodud. Ja milline oli mu õnn leida täna ka märtsikellukesed (need olid kuskil sininokkade all peitu jäänud) ja võrkiirise esimene õis. Rõkkasin rõõmust nagu kooliplika!





Sügisel sai välja juuritud üks ülekasvanud ja korra vormi lõigata proovitud viirpuu hekk. Täna riisusime seda kanti. Ja nüüd oleme nö lahtise küna ees, et kas sinna istutada midagi või mitte istutada mitte midagi. Abikaasa arvas, et miskit nagu võiks, aga kas nüüd just hekk, võib olla hoopis lillepeenar? Ma pole selle koha peale kunagi peenart osanud ette kujutada, aga võib olla oleks mõttel isegi jumet. Maa on ju juba poolenisti valmis! Erinevad daaliad suviseks hekk-peenraks? Või pojengirida? Või alatiõitsev peenar? või hoopis vabakujuline hekk erinevatest põõsastest? Korra mõtlesin ka, et roosireale. Oh, ma ei tea! Mul oli plaan tegeleda sel aastal hoopis keldrimäe haljastamisega... samas see alltoodud vaatele sätitav peenrake oleks keldrimäe juures vaid väike käeharjutus! :)

Eile oli tõeliselt ilus kevadilm, mil nägin ära ka selle aasta esimese liblika- sel korral siis esimeseks kirju liblikas. Tore, et see kaunis kevadpäev sattus nädalavahetusse, mitte argipäeva, mil kontorirahvas seda vaid aknast jälgida saab. Jah, õnneks on ka õhtud juba pikad, aga seda on ikka väheke vaid...ent abiks ja rõõmuks siiski.

Sellesse nädalasse mahtus palju, aga nüüd toimus kevades suur samm roheliseks minemise suunas.

Kommentaarid

  1. Minu esimene liblikas oi kollane ja ma olen sellega väga rahul, rahaks rahulikku ja mõnusat suve. Mul on rahutust ja kirjust elust villand.

    VastaKustuta
  2. Kui kusagil tekib valmis või poolvalmis istutsmaa tekitb ikka ka peavalu :) Kõik su mõeldud variandid on võimalikud. Floksirida on ka tore :)

    VastaKustuta
  3. Hooaeg on korralikult alanud :)
    Kuna heki koha jaoks tuleb istikud osta, siis ei ole kiiret - vaatad, mis koht ytleb, mida aiandid pakuvad, mõlgutled, joonistad. Aega on põmst vana-aasta õhtuni, enne kylma ei tule ;)

    VastaKustuta
  4. Ei ole parakevad. Täiesti tavaline Eestimaa kevad on.
    Kaalu hoolega, mis selle lagedaks jäänud kohaga teha, hiljaks ei jää Sa kunagi

    VastaKustuta
  5. Ilus kolmkõla ilm oli - reedel lumi, laupäeval sulamine, pühapäeval soojenemine. Ikka väga mõnus ja suurepärane ajastus :)

    Kuidas sul seal valgusega lood on? Ilmselt head ja siis on nii palju võimalusi ja kui maa veidi ettevalmistatud, siis on mõnus ka. pane seniks midagi katteks, et rohetama ei hakkaks, siis on aega atra seada :)

    Tomatitaimede hulk on muljetavaldav!

    VastaKustuta
  6. Niisugust peaaegu nagu valmis peenramaad sa enam nõnda lihtsalt ei saa, nii et ma kasutaks olukorra ära ja kindlasti istutaks sinna midagi :D
    Kui see on tuulekaar, siis mina paneksin kas vabakujulise heki erinevatest ja erineval ajal õitsevatest põõsastest, või siis erinevate madalamate okaspuude rea/grupid.
    Kui tuuleprobleemi ei ole, siis miks mitte üks pikk püsilillepeenar? Kui see koht on veel akendest näha, siis seda enam, siis teeks selle õige huvitava, koos peenraokaste ja muude talvel värviandjatega.
    Aga Tsiili soovitus on alustuseks väga hea, et tõmba kate peale ja mõtle rahulikult.

    VastaKustuta
  7. kui midagi tarka pähe ei tule, siis pane sel aastal kartul :). teeb maa paremaks ja jõuad rahulikult äratundmisele jõuda, mida sa seal näha tahad. mul endal on vähemasti nii, et kui mus ei ole sisemist visiooni tekkinud, siis läheb nagunii veidi untsu.. või tuleb pärast ringi teha.

    trumm

    VastaKustuta
  8. --ja maa ei lähe hukka ka ja on veidi kasulikum, kui lihtsalt kilega katta :)

    trm

    VastaKustuta
  9. Ahh nii suvine juba. Ei meil ole mingeid liblikaid. Selline tunne on, et saame veel sahmaka lund.

    VastaKustuta

Postita kommentaar