Aprillinali

Lappan aegajalt pilte, et vaadata kuidas siis aastad omavahel erinevad. No pole nad vennad ega isegi õed mitte, ma arvan, et võib olla nad pole isegi mitte sugulased. Nii avastasin, et näiteks 2013 aasta 5.aprillil oli maas paks lumi ja polnud mingit märkigi kevadest. Tol aastal läks viimane lumi meil 21.aprillil ning lume minemisega saabus kevad, mil ei esinenud mitte ühtegi öökülma.

Selle aasta kevad on sootuks teistsugune. Kevad tõttab nii mis kole. Õnneks on nüüd õhtud nii piisavalt pikad, et saab aias valges käia ja näeb seda, kes ja kui palju on viimase 24 tunniga on kasvanud, kes on oma nina välja pistnud ja hakanud päikese poole püüdlema.

Täna sai nüüd tõesti see hooaeg avatud. Kaevasime marjapõõsaste ümber rõngad ja segasime mulda komposteerinud sõnnikut, sama noorte õunapuudega. Üks kasvuhoone on lammutatud ja alles on meil siis kahe aasta eest soetatud uus maja, eelkasvumaja ja üks väiksemat sorti kilehoone. Neist viimane kestab täpselt kuniks kestab. Tomati-, paprika-ning piprataimed kasvavad aknalaudadel ja käisid täna esimest päeva kasvuhoones päeva nautimas. Ja küla esimesed hullud, võib olla lausa kogu valla esimesed (üsna tõenäoliselt) panid siis ka kartuli maha. Maha said kolm sorti, neist kaks varajast kartulit ja üks siis nii-öelda talvekartul. Ikka loori alla. Kui hästi läheb, saab mai lõpus- juuni alguses juba oma aiast kartulit. Ülejäänud kartuli paneme maha toominga õitsemise ajal. 

Selle aiamaatamisega on sel aastal meil üldse vähe teisti kui on olnud viimased 14 aastat. Nimelt sündis sügisel otsus, et nii suures mahus nagu oleme 14 aastat teinud, me enam ei tee (ja ma leian ikka, et me ei ole veel nii vanad, et öelda, et oleme 14 aastat talu pidanud :D ). Paraku on nii, et see töö ja vaev, mis me oma põllule ja kasvuhoonetesse paneme, ei ole mõistlik. Jah, me pole teinud mahesertifikaate jne, et oleks paberil tõendatud, et me oleme oma aiakraami kasvatanud sünteetilise väetiseta, aga oleme seda teinud suure hoole ja armastusega, viies põllule  komposti, puutuhka ja hulga füüsilist jõudu. Kui aga kaubast lahti tahad saada, siis pead ikka müüma samadel tingimustel nende tootjatega, kelle väärtushinnangud on teised ning eesmärk pole puhas toit, vaid suured kogused ning seeläbi ka suurem hulk raha. Ja siiski, müües võrdselt teiste pakkujatega, leitakse, et kallis on.... eks see igavene jant ole, et müüjale on odav, ostjale on kallis. Ja ega me seda siis ka kuidagi pahaks pane. Kui ikka poest saab poole odavamalt ja raha hulk on piiratud, siis nii ongi. See on Eesti reaalsus. Elu seisneb valikutes. Kuid paraku ei ole need valikud alati just sellised nagu me tahaks. Nõnda pärast kaalumist, tegime meie valiku- sellest aastast me teadlikult müügiks midagi enam ei kasvata. Kui jääke tekib (hooajal liiga palju korraga kurke või tomateid vms), siis seda me ikka pakume, aga see on ka kõik. Kas ja kui palju nüüd lisaaega tekib, et ehk rohkem ringi käia ja/või ülejäänud aeda panustada, seda näitab aeg. 

Aga ütleme nii, et minul on jube imelik. Ma ei oska koguseid hinnata. Nõnda me siin mõni nädal tagasi arvutasime, et mitu tomatitaime meil siis ikkagi vaja on. No see tähendas, et uues kasvuhoones  sai auke lugemas käidud, no et, mitu taime mahub, siis maha arvestatud paprikat- ja piparde taimede hulk (sest need said juba veebruari lõpus maha), siis sain teada tomatitaimede hulga, mis vaja on. Aga külvatud sau ikka veidi rohkem, sest ega kõik seemned ju ei idane.... (vist ikka idanesid) no selline kõrgem matemaatika, et ise ka ei usu. Sama on tegelikult kõigega. Ei oska ma ette kujutada, kui palju ma siis nüüd porknaid, peete, kaaleid, ube, herneid, kapsaid jne, jne maha panema peaks, et ikka jaguks. Ja põld on ikka nii väike plaanitud. Ahjaa, ja muruniitmise hulk suureneb ikka üsna märkimisväärselt ;)

Aga seda nalja, et 6. aprillil me kartuli maha paneme, seda pole nüüd ennevarem küll juhtunud. Aprillinali peaaegu, vaid mõne päevaga jäime hiljaks :D


Kevad on ärkamas. Eile Tartusse sõites jäi silma, et alusmets on muutunud. Ei saa öelda, et ta roheline juba oleks, aga meie kandis on toominga pungad ikka nii suured juba, et minu kullisilm tabas erinevust. Ei ole enam talvine kevad, vaid ikka täitsa kevad-kevad. Ja see lõhn. No selle lõhna võiks kinni püüda ja purki panna ning talvel, kui igatsus hakkab hinge lõhki kiskuma, siis seda purki veidi paotada ja nuusutada.

No ja kohustuslikud kevadised õitsejad said ka pildile püütud. Sedapuhku taaskord telefonifotograafia, sest uuele vähe paremale pildimasinale pole ma seni suutnud ju akut osta. 
Esimesed  kollased paiselehe õied.....

Võrkiirised tuleb ka sel aastal üles kaevata ja puhastada ning uuesti maha panna, sest puhmad on üsna tihedad juba ja mitmed sordid ei õitse nõnda nagu nad võiks. Õienupud on kohati väikeseks jäänud ning õitsemine kehvake. Juba eelmisel aastal plaanisin, aga eelmisel aastal ei soovinud ma aias peaaegu mitte midagi teha.
...ja esimesed nartsissi õied. Pean kohe aias need kollased tegelased ära oma asukohaga märkima, et need siis kuidagi paremini sättida, sest hetkel on need lihtsalt kuskil murus suures osas laiali. 

Ja õnneks nüüd sajab siis uuel nädalal taevast igasugust ollust alla, nõnda need tähtsad tele- ja raadiokanalid vähemalt ennustavad. Ei saanud tänasel päeval ju toas istuda, saan seda argipäeval kontoris teha vägagi piisaval hulgal. Ehk saab siis nädalavahetusele plaanitud (muuhulgas plaanitud) koristamise nädala sees ära teha, et siis õnne korral uuel nädalavahetusel taas näppupidi mullas olla. Taevas, kus ma seda ikka igatsenud olen, olgugi, et nii mõnigi koht mu ihul tänasest päevast tunda annab. ;)

Kuna eelmine aia-aasta oli minu jaoks aasta, kus ma tegin minimaalselt üldse midagi, siis sellises seisus, nagu sel kevadel aed on, pole see mitte kunagi olnud. Loodetavasti saab järgmisest nädalavahetusest hakata aeda sättima. Las see jahe nädalake saab mööda, et siis see tõeline soe kevad saaks tulla.

Kommentaarid

  1. Tuleb see kevad, kus ta pääseb. Peaks ka 10-15 kartulit loori alla panema. Hea mõte ju.

    VastaKustuta
  2. Minu aias marssisid veel ei õitse kuid eile panin ka mina kartuli maha.
    Kaunist kevadet teie perele!

    VastaKustuta
  3. No mis ma rääkisin - kõigil juba kardulad maas... :P

    VastaKustuta

Postita kommentaar