Siis, kui talv saabub mais

Loomulikult eile Saaremaal tehtud vahvaid talvepilte meie kandis seni pole veel teha saanud, kuid mine sa tea. Taevalaotusesse on saabunud järjekorde ähvardav pilv, mis kraadiklaasi vaadates (napp +1C) tõotab saju korral olla ei midagi muud kui taevamanna, aiaväetis, lumi.

Kui veidi enne kuut õhtul koju sõitma hakkasin, näitas termomeeter auto armatuuris +6,5C ja paistis päike. Njah, mida lähemale kodu jõudis, seda talvisemaks läks elu. Kodus oli kohati ca 2 cm lumi maas. Võeh! Ekstreemne on sõita suverehvides (sest seadust ju peab jälgima) sellise sajuga. Ahjaa, koju jõudes näitas termomeeter +0,5C.

Kablutasin ruttu tuppa ja haarasin fotoka. Kahjuks jõudis traktor põllust enne välja, kui ma pildile saanuks lumisel põllul külvanud põllutöömasina.
Ja kui fotokas juba näpus, said mõned aiapildid ka tehtud. No ei saa ju eriti tihti pildistada mais õitsevaid lilli (mis tavaliselt juba aprilli lõpus seda teevad) lumes!




Tegelikult oli väga maaliline ju. Õnneks pole puud veel lehes ja suurt kahju see lumi ei too. Mis siis, et kalendris vaatab vastu 10.mai. Selline see meie selle aasta kevad on kord.

Veel enne, kui see tänane lumi saabus, sain pildile püütud oma lumeroosi, must lumeroos vist ei näita ka sel aastal õisi.

Köetavas kasvuhoones on mõnus, soe ja isegi natuke eksootiline täna.


Kui nüüd pikemaid prognoose uskuda, siis loodetavasti saavad taimekesed sellel nädalavahetusel või järgmise nädala jooksul oma kasvukohale. Ühes Näoraaatu grupis küll juba eelmisel nädalal leidus neid, kes näitasid pilte külmas kasvuhoones olevatest taimedest ja leidus neid, kes pidid sama tegema. Mina ütlesin küll selle peale, et tark ei oleks tormata, sest pikk prognoos käesolevaks nädalaks on ju üsnagi hirmutav. Eks igaüks võtab muidugi omad riskid ise ja ilmselt ei ole ka mõnekümne taime külma eest kaistmine mingi suur kunst. Mina oma perega ei oleks võimeline küll oma mitutsada taime nõnda igapäevaselt kaitsma ja katma ja siis hirmus elama, et kas hommikuks on taimed elus või külmavõetud.

Njah, kui külm jaanipäevaks ära ei võta, siis on meil ehk ka suveks lootust :D
Aga eile saabunud ööbik ja nädalajagu siin olnud pääsukesed on vist küll oma kodinad kokku pakkinud ja tuldud teed kabuhirmus tagasi kihutanud.

Aga kui aus olla, siis natuke tüütuks hakkab see rõve külm muutuma. Talveriideid ei ole ma õnneks ära pannud ja need on sel nädalal saanud rakendust. Pool aastat järjest suhteliselt stabiilset essu suusailma, milles on kohati karget külma ja suvist sooja. Ja neidki antakse vaid näpuotsaga, muidu aga ...noh, eks igaüks vaatab aknast välja ja näeb isegi. Aga lootus sureb viimasena. Ja mina, roosade prillide ja siniste silmadega naiivitar, usun endiselt, et lõpuks see kevadki saab hoo üles ja jõuab ka meieni kaua oodatud soe. Kui mitte enne, siis peagi saabuvaks puhkuseks võiks ta küll kohal olla.

Kommentaarid

  1. Ma olen sama roosade prillidega ja siniste silmadega :D Uhke lumi tuli teil, meil ikka maha ei jäänud aga tore oli vaadata kuidas lumi päikese ees kerles ja põllud aurasid muinasjutuliselt :D

    VastaKustuta
  2. Varsti elame nagu Alpides - bikiinid selga ja suusatama

    VastaKustuta
  3. Taimed on nii ilusad ja terve näoga!
    Lumekiht on ikka märkimisväärne, meie oleks siin nagu sadude vahele jäänud, tänagi oli trepp kuiv. Maikuud on põnev jah eelmise aasta maiga nt võrrelda :P

    VastaKustuta

Postita kommentaar