Ükskord saab see alguse niikuinii ehk esimesed arglikud sammud...



...kahel erineval rindel.


Olen juba jupil ajal käinud lugemas aiablogisid siit ja sealt. Aegapidi neelanud kirjandust ja kogunud seda riiulisse. Ikka sellest, kuidas aeda rajada, mida silmas pidada, alagaja aiapidaja töövõtteid ja mõtteid. Pikemat aega on ka mõte pildistada ja kirjutada, pidada aru endaga ja teistega. Samal ajal teha seda nii, et see kuskile alles jääks- ma näeks enda arengut, saaks ehk mõne kiidusõna või teinekord "noomituse" (loe: hea idee paremini tegemiseks). Kaaludes üht ja teistpidi saigi blogi kasuks otsustatud.

Minu aias toimuvad esimesed sammud on tasapisi, üsnagi tuikuvalt tehtud. Aga eks harjutamine teebki meistriks ja küllap kord on ka minu sammud sirged ja kindlad ning aed saab just minu nägu.


Milline see aed siis mul täna on ehk ajalugu:
tegemist on esimese Eesti aegse taluga. Maja veeti okupatsiooniajal palkhaaval siit minema. 1960-ntate keskel ehitati poolele maja vundamendile metsavahikordon. Krundil on maakivist ligi 400 ruutmeetri suurune laut. Kuur-saun, suure lauda varemed, aidavaremed (täiskelder alles) ja maja kõrval ehk siis vundamendi teine osa, milles on täiskelder, mis ootab lae saamist. Täna on meie kodu hinnatud pärandkultuuri objektiks.
Krunt ise on kokku 1,5ha, millest ca 2/3 on tarbeaia all ja ülejäänu peaks saama kord iluaed.

Vaade maja põhjapoolsest köögiaknast:



See osa peenrast, mis pildile jääb, läheb ümbertegemisele. Langetasin otsuse siia maja ette, kus asub ka maja uks ja tulevikus jääb vaade terrassilt, tuleb roosipeenar. Mis võimalik see leiab veel sügisel uue elupiaga aias, mis ei saa praegust, läheb liikuma kevadel. Peenraga on see mure ka praegust, et ma ei suuda otsustada, mida rooside vahele istutada. Kevadise õieilu jaoks lillesibulad, aga midagi peaks ilmselt veel panema vegetatsiooniperioodi ajaks panema?? kuid mida? Kanada kuusk ja mingi elupuu jäävad siia peenrasse ilmselt alles. Vist!

Teine mure koht jääb sinna kanti, kus asub auto. Kirjeldus:
aia põhja ja lääneosa nurk. Krundi piirile istutatud kuusehekk, mille kavandatud kõrgus on 1,7-2m. Meie krundi taha jäävad suured remmelgad (kolm-neli meest ümberringi käed ühendades saavad käed kokku), kõrgus umbes 20m.
Lääne küljes samuti kuusehekk ja heki vahel kolm vahtrapuud (selle nurga lähistel ca 5 m vahedega). Nurk on suurtest puudest tühi ja see on koht, kuhu tahaks midagi panna, et krunti ka kõrgemalt ääristada (III klassi maantee lääne külje peal). Lõptulemusena peaks see nurk muruniitmise seisukohast olema lauge ehk siis nurk tuleks täis istutada nii, et muru sinna ei jääks.
Seega hommikupoole on selles kohas päikesepaistet, lõunast alates poolvari ja tulevikus nurk pealelõunal-ühtul varjus (hekk suureks saab siis). Muld kerge savi-liiv, üsna rammus.
Minu visiooni kohaselt võiks see nurk välja näha nii:kuusehekk, heki nurgas suurema võraga puu (ise vaatan mõne kiiremakasvulise leinavormi suunas), selle ees mingid madalama kasvuga põõsad/puud, nende ees mingid roomavad taimed (mingi nö roomav kadakas vms). Ehk puude ja põõsaste vahele mõni ilutaim ka (hostad vms). Ideaalis võiks see nurk anda ka kena värvilaigu aeda (juba suvel võiks, kuid sügisel kindlasti).


Küsingi nõu mis taimed taluksid selliseid tingimusi ja oleksid nn nõuetekohased mu visiooni silmas pidades. Algaja aednikuna ei oskaks ilmselt üksi sellist lahendust välja töötada ja puude põõsastega ei saa nagu kass poegadega ühest aia nurgast teise joosta.

Aga nüüd letšoretsepti looma ja katsetama :)




Kommentaarid

  1. Edu aia ja kodu rajamisel!
    Poolvari on kõigi taimede kasvatamiseks parem kui täispäike, just viimasesse on raske taimi paigutada. Vari on alati suur võimalus. Selle kohta on kirjandust piisavalt, ka netis. Eks Sa pead ikka ise äratundmisele jõudma, kes Sulle meeldib ja mismoodi taimi paigutad. Soovitusi võib ju mitmeid jagada, aga see oleks siis kellegi teise aed. Nüüd sügisel oleks hea jälgida kui esimesed öökülmad tulemas, kas on aias ka selliseid piirkondi, mida külm pole puutunud. Ja talvel tuleks vaadelda, kuhu koguneb lumi ja kust tuisk ta ära pühib. Saad kohe kätte, kuhu istutada hellikud, kuhu varakevadised õitsejad.
    Pildista ja kirjuta aga hoolega, see on aastate pärast väga väärtuslik materjal ajaloo ja vigade paranduse tarbeks.

    VastaKustuta
  2. Sul on õigus!! soov ja tahe ruttu saada, see va minu kärsitu hing tahaks ju kohe ja kähku ja ilusaks ja...
    ma käin aparaadiga mööda aeda, muudkui klõpsin siit ja sealt ning mõlgutan mõtteid. Loen ja vaatan netis ja tuhnin raamatutes.
    Aitäh mu maapeale toomise eest.

    VastaKustuta
  3. Vaata korraks A.Bloomi "gardening with conifers" Seal on pildisosa ka päris suur.(mul on hetkel selline vaimustus) Kui sa tahad, et ta sügisest värvi annaks, saaks kombineerida okaspuude värvilisi vorme, neid on ju ka igas suuruses. Püsikud vahele ja saab äge. No lehtpõõsad ka. Oktoobris on ilmselt viimased aled ja sa võid neid potis ka ületalve hoida ja kevadel istutada, saad odavamalt. Muhedikul on aias need kombintasioonid nii tehtud, et esimese hooga ei hoomagi.

    Nurga Puukooli arboreetumis olid need kombinatsioonid ka väga ilusad.

    Ma saan sinu kärsitusest väga hästi aru, mul endal ka pidevalt nagu oleks hagu antud :)

    Poolvarjuline koht on väga hea tõepoolest. Mul on saunamäel ja lohuaias selline poolvari. Kõik kasvab kenaste.

    VastaKustuta

Postita kommentaar